måndag 13 augusti 2012

Bra hoppövningar

Jag hoppar ju som ni alla vet väldigt väldigt högt och har faktiskt vunnit 2 dunktävlingar i min karriär. Idag listar jag några övningar jag kört för att kunna dunka. Det är även mycket viktigt att träna bålen! Bålträning kommer jag lista framöver som en egen kategori. 

10. Utfallssteg
Viktigt att hålla knäet ovanför foten och att hålla ryggen rak. Ta ett långt kontrollerat steg och låtsas att du kliver över en liten häck.

9. Vadpress
Tåhävningar med vikt. För att träna explosivt är det viktigt att träna med tunga vikter och få reps. För att träna snabbhet kan man ta mindre vikt och utföra övningen så snabbt man kan.

8. Dunka medicinboll
Böj på benen rejält och försök sedan nudda bollen så högt du kan på en vägg eller basketkorg.

7. Boxhopp
Detta är en plyometrisk övning vilket innebär stora påfrestningar för knäna. Många säger att man ska kunna ta 1,5 sin egen kroppsvikt i knäböj innan man börjar med plyometriska övningar för att inte riskera överbelastningsskador. Boxhopp går ut på att man står på en bänk eller låda och sedan tar ett steg ut, landar och hoppar upp direkt så högt man kan.

6. Hopp med skivstång
Som knäböj fast med mindre vikt och mycket snabbare koncentrisk rörelse. Hoppa så högt du kan landa djupt med knäna böjda hoppa upp direkt.

5. Step-ups
Ha ett ben i taget på en låda eller bänk, det andra på marken. Tryck ifrån med benet på bänken så att du hoppar upp och byt sedan ben i luften.

4. Enbensknäböj
Påminner om knäböj fast kräver mer balans. Övningen är bra därför att man springer med ett ben i taget och hoppar ofta med ett ben i taget.

3. Frivändningar
Klurig övning som man behöver träna på länge. Påminner väldigt mycket om ett hoppskott i basket och är suverän för att bli en explosiv high flyer. Vikten och mängden reps beror på hur många du kan göra utan att övningen blir långsam, det är av yttersta vikt att övningen görs explosivt varje gång.

2. Marklyft
Bra övning för rumpan och nedre delen av ryggen. Håll blicken högt, fram med bröstet och svanka lätt i ländryggen. Håll skivstången så nära kroppen så möjligt. Tunga vikter och få reps för att utveckla explosivitet.

1. Knäböj 
Bästa övningen för hoppstyrka. Gå ner långsamt så långt du kan utan att tappa i ryggen - Ass to the grass brukar jag säga. Riktigt djupa knäböj med tung vikt på ungefär 5-6 reps.

Inga kommentarer: