söndag 8 april 2012

Det bästa med Berlin


1 h 30 min tar det att flyga till grymma Berlin, lite snabbare än att ta upptåget till Gävle. Berlin är enligt Wikipedia Europas fjärde största stad efter Moskva, London och St Petersburg. Stockholm ligger på 38e plats.

6. Snabbmaten
Det bor mycket turkar i Berlin så det finns ett och annat kebabstånd. Gott och billigt är det. Sen finns ju Currywurst som rekommenderas starkt. Dunkin Donuts och KFC finns på varje hörn.

5. Arkitekturen
Häftig blandning byggnader från back in the days till nutid. 1945 bombades 90% av hela Berlin, så många byggnader från innan dess ser fortfarande skadade ut trots reparationer. Berliner Dom, Alexanderplatz, Brandenburger, Riksdagshuset, Museumön är bara några av många fina ställen.

4. Människorna
Gästvänliga och pålitliga. Folk pratar bra engelska trots att tv-programmen dubbas.

3. Kulturen
Finns mycket museum och andra sevärdheter i stan. Det är lite Berlins approach känns det som, att vara ett kulturcentrum med allt vad det innebär. Vi kollade in Pergamon Museum som visar massa prylar från Antiken och Babylon.

2. Historiken
Andra världskriget och Berlinmuren är det mest intressanta i historieväg enligt mig. Tyvärr verkar många Berlinare själva inte tycka om att bli påminda om dessa fruktansvärda saker. Berlin känns fortfarande ockuperat av de som vann andra världskriget då USA, Frankrike, Ryssland och Storbritannien har sina ambassader på ett torg i Berlins mittpunkt.

1. Nattlivet
Watergate är en av de kändaste klubbarna i stan och ligger ute i vad som ser ut att vara ett industriområde. Cool klubb med för det otränade örat rätt tråkig och minimalistisk musik. Väldigt trendiga knarkande hipsters dansar här långt in på småtimmarna. Puro Sky Lounge är som ett typiskt stureplansställe. Ligger i de rikare kvarteren i Västberlin här dansar brats till Avicii och SHM på 20:e våningen med panoramautsikt över halva stan. I Berlin kan man festa alla kvällar i veckan och nästan dygnet runt som jag förstod det.

Inga kommentarer: